tirsdag 26. januar 2010

OPPGAVER FRA KAPITTEL 14

1. Hvordan var utviklingen av filmen?
Filmen har utviklet seg stort i løpet av 1900 – 1945. Filmen gikk fra å være stum, til film med lyd, deretter fikk vi også se film med farger.

2. Hvilket land dominerte filmindustrien i begynnelsen?
Filminudstrien dominerte i flere land. Det var stor konkurranse mellom Frankrike, Storbritannia, USA og Tyskland.

3. På hvilken måter representerte plateindustrien et brudd med tidligere musikktradisjoner?

Den endret både bruken av og opplevelsen av musikk. Tidligere hadde fremføringstradisjoner og nye musikkstiler gått i glemmeboka, nå kunne de bevares for ettertiden. Med platene og grammofonen skilte fremføringen og lyttingen lag, og musikk kunne ”reise” verden rundt uten de utøvende artister.

4. Hva er hovedforskjellen på amerikansk og europeisk kringkasting?

Europeiske kringkastningsstasjoner la mer vekt på informasjon og undervisning. I USA ble det lagt mye vekt på reklame, altså det var reklamefinansiert. Cam viste også forskjellene, men hun kunne ikke si det, for da hadde hun ødelagt undervisningen!

5. Hvilke konsekvenser fikk andre verdenskrig for mediene?
Radioen ble brukt svært mye. Men den ble på en måte brukt feil. Det ble sendt ut mye propaganda, altså løgn. Filmimporten stoppet også helt opp.

6. Hva er massemedier?
Massemedier er midler for massekommunikasjon, det vil si kommunikasjonskanaler eller meddelelsesmidler som gjør det mulig å spre et budskap til mange mennesker over et stort område på kort tid.

7. Hva er allmennkringkasting?
Allmennkringkasting er et begrep som definerer en kringkastingskanal som en offentlig tjeneste. Begrepet ble lansert i 1989 som en oversettelse av det engelske public service. Kanalen skal basere seg på offentlig eller lisensbasert finansiering i større grad enn kommersiell. Dette skal gjøre den uavhengig fra kommersielle krefter og være en motpol som vil opprettholde en balanse.

tirsdag 19. januar 2010

REPETISJONSOPPGAVER SIDE 141

1. Hvilken betydning fikk jernbanen for avisene?

- Avisene ble trykt i enorme opplag og distribuert over store avstander ved hjelp av jernbanene og dampskipene.

2. Hva menes med at nyhetene ble en vare?
- Avisene utkom først og fremst for å gi eierne inntekter. Etter hvert ble avisene til en bedrift på lik linje med andre bedrifter.

3. Hvordan ble telegrafen brukt under Krimkrigen?
- Den ble brukt til å sende beskjeder til andre stater. Veldig godt brukt. Det ble lagt kabel over Svartehavet. Telegrammene skulle nå mange, så beskjedene ble forkortet fordi det kostet for hvert ord som ble skrevet.

4. På hvilke måter ble avisproduksjonen effektivisert på 1800 – tallet?

- Gutenberg kom opp med nye tekniske nyvinninger: Sylinderpresse, ruller med avispapir, settemaskiner, først dampdrevne og så elektriske presser.

5. Hvilke konsekvenser hadde telegrafen for avisene?

- ?

6. Hva menes med uttrykket ”Yellow journalism”?
- Det vil si at det er oppdiktet sensasjonsstoff rundt om i aviser.

onsdag 13. januar 2010

Mitt Medieøyeblikk i 2009

Svineinfluensa!
Sommeren 2009 reiste jeg og 14 andre venner ned til Aiga Napa. Vi var der nede i to hele uker, og hadde det kjempe gøy. Reisen gikk mest ut på bading, soling og festing. Utelivet der er helt enormt kult i forhold til i Norge. Den første uka gikk fort, og det var i begynnelsen av den andre uka at jeg begynte å bli litt sånn små - syk. Jeg hadde litt feber, vondt i halsen, var utrolig slapp i hele kroppen og hostet noe helt vilt. Hele den siste uka var jeg syk, flott. Det var også noen av de andre vennene mine som begynte å bli syke. Mot slutten slo vi tanken om at det kunne være svineinfluensa.
Med en gang vi kom hjem gikk turen fra Kjevik og rett til helsestasjonen i Vennesla. Vi måtte ta tester for Svineinfluensa. Det viste seg at noen av oss hadde fått det, og vi måtte holde oss isolert fra andre folk. Det var ikke særlig gøy.
Det som er litt humor med dette er at vi var de første som hadde fått det i Vennesla. Ryktene spredte seg ekstremt fort. Det stod mye om svineinfluensa i avisene, og avisene skulle ha det til å se ut som om det var helt forferdelig, noe det ikke var. Vi, vennegjengen, fikk telefon fra fvn og ble spurt om de kunne intervjue oss og få noen bilder av oss utenfor sykehuset med reisekofferter. Neitakk! Sykt flaut.
Folk blåste det mer opp enn det virkelig var. Det var som en helt vanlig influensa, men det var jo noen som hadde større risiko for å få svineinfluensa. Noen har dødd av det, og de som er mest utsatt for det er folk i risikogruppene.

Mine to største medieøyeblikk gjennom tidene

En positiv og en negativ sak.

Det positive medieøyeblikket jeg husker veldig godt, er når Norge vant mot Brasil i 1998. Jeg husker hvor jeg befant meg, som altså var på fotballbanen i Høylandsveien. Hele nabolaget feiret St. Hans sammen. Naboen min, Steinar, hadde tatt med seg en tv ned slik at vi fikk med oss kampen. Det endte med mye jubel og støy. Det var en kjempe stor opplevelse for de fleste som befant seg på fotballbanen.

http://www.vg.no/sport/fotball/artikkel.php?artid=13585


Det negative medieøyeblikket som jeg husker veldig godt er når det ble skrevet mye om tsunamien nede i Thailand. Hendelsen skjedde 26. Desember 2004. Jeg husker ikke helt hvor jeg befant meg, men det var helt forferdelig. Om lag 220 000 mennesker omkom i flodbølgen og ca halvparten av antallet var turister. Denne hendelsen har nok settet spor hos mange mennesker.

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=164362